Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/d/b/bjorkman-bjorkenheim.se/httpd.www/libraries/cms/application/cms.php on line 464 Inbjudan till släktmötet i Finland 2009

Släktmöten och träffar

Inbjudan till släktmötet i Finland 2009

Vart 6:e år är det ett gemensamt släktmöte för de finska och svenska släktföreningarna. Varannan gång hålls mötet Sverige, varannan gång i Finland. Senast vi hade ett gemensamt möte var år 2003 i Stockholm. Nu är det dags för ett nytt gemensamt möte i Finland. Det äger rum på Vuojoki Slott den 6-7.6.2009. Till släktmötet med efterföljande supé inbjuds alla medlemmar i de finska och svenska släktföreningarna.

Finnarna ordnar gemensam busstransport från Helsingfors centrum till Vuojoki lördagen 6.6.09, avfärd kl. 13.00. Körtid Helsingfors - Vuojoki ca 3,5 timme.

Efter mötet följer middag ca kl. 18.00, varefter kaffe med avec". Priset på supen som inkluderar ett par glas vin är 50-55 Euro. Övriga drycker betalar var och en själv.

Övernattning sker på Best Western Hotel Raumanlinna i Raumo ca 20 km från Vuojoki. Släktföreningen har preliminärt reserverat ett antal rum för mötesdeltagarna. Bokning och betalning sköts direkt med Hotel Raumanlinna. Antingen per e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller per tel 02-83221. Bokningsreferensen är "Björkenheimin suku". Priser: 1-persons rum 70 Euro, 2-personers rum 85 Euro, familjerum 89 Euro (1-2 vuxna + 1-3 barn). Ett rikligt morgonmål ingår i priset.

Hemresan på söndagen (7.6.09) går via Emil Cedercreutz museum i Harjavalta. Avfärden är ca kl. 11.00. Om det finns tillräckligt med intresse kan vi ordna med återfärd även sent lördag kväll ca kl 24.00. Priset för bussresorna blir ca 30-40 Euro/ person, men det slutliga priset kan vi med säkerhet meddela först då vi vet antalet deltagare. Det är självklart möjligt att komma med egen bil.

I januari 2009 sänder finnarna ut en bindande inbjudan med exakta priser.

För deltagare från Sverige tillkommer kostnaderna för båtresan till Finnland. Tidigare uppgift i medlemsbladet (och på hemsidan) rörande kostnaden för att ta bilen med färja till Åbo och hytt ombord har tyvärr visat sig felaktig. Vi måste resa från Sverige en fredag och fredagsavgångar är dyrare (den 6 juni är en lördag, svensk nationaldag). Med de prisuppgifter vi fått blir det nu billigare, enklare och trevligare att ta båt till Helsingfors (utan bil) och resa med buss tillsammans med våra finska släktingar. De som vill kan fortfarande ta bilen på färja till Åbo och själva köra (110 km) till Raumo och Vuojoki men det blir inte billigare.

Reser man med Silja Line avgår båten från Värtahamnen den 5 juni 17.00 och kommer den 6 juni kl 09.55 till Helsingfors. På hemresan avgår båten den 7 juni kl 17.00 från Helsingfors och kommer till Stockholm den 8 juni kl 09.30. Priset beror på hyttkategori. För två personer i C4 hytt blir den totala kostnaden tur och retur 1720 kr om man bokar och betalar resan senast 28 dagar före. C4 är en hytt med 4 bäddar. Fyra personer (två i översängar) kan dela en C4 hytt till samma totalkostnad 1720 kr.

Se även http://www.bjorkenheim.fi/ och http://www.harjavalta.fi/palvelut/museo/in_english/

Vuojoki

Vuojoki är en av Finlands vackraste empireherrgårdar och av stort kulturhistoriskt värde. Den har genomgått en omfattande restaurering.

Gårdens verkliga blomstringstid började på 1830-talet, då den förvärvades av kaptenen Lars Magnus Björkman (1834 adlad Björkenheim) från Storkyro. Den nuvarande huvudbyggnaden, ritad av C.L. Engel, blev färdig år 1836, och samma år förverkligades de ambitiösa trädgårds- och orangeriplanerna. I mitten av 1800-talet fanns här kanske världens nordligaste odlingar av persikor och ananas.

Familjen Björkenheims tid på Vuojoki upphörde 1911 efter det gården hade ombildats till ett aktiebolag, Vuojoki Gods Ab.

Läs mer: http://www.vuojoki.fi/